APTEEKKARI O.A.BÄCKMANIN AIKA (1891-1906)

Takaisin

Tyrvään Kirjakauppa juhli 100 -vuotista taivaltaan Vammalan Vanhan Kirjallisuuden päivien alla (27.06. kirjakaupan talossa) ja päivien aikana sekä vielä syksylläkin. Varsinainen Tyrvään Kirjakaupan perustamispäivä selvisi vasta jokunen aika sitten. Tyrvään Kirjakaupan perustajan apteekkari Ottfried Aberland Bäckmanin poika, eversti Osvald Rafael Bäckman on kerännyt muistitietojen lisäksi tietoja Valtionarkistosta, Patentti- ja rekisterihallituksesta sekä Tyrvään seurakunnan arkistosta. (Tiedot kirjakaupan perustamisesta ovat Bäckmanin artikkelista, joka on julkaistu Tyrvään Sanomissa 6.4.1991 ja Uudessa Suomessa 4.5.1991). Apteekkari Backman sai Tyrvään apteekkioikeudet vuonna 1888. Aikalaisten kertoman mukaan hän oli kiinnostunut ammattikirjallisuuden lisäksi myös kirjallisuudesta yleensä.  Hänellä oli jo nuorena kotikirjasto ja hän antoi paljon kirjoja lahjoina. Niinpä Bäckman anoikin 5. maaliskuuta 1891 lupaa aloittaa ja yleisön käytettäväksi harjoittaa kirjakauppatoimintaa. Painoasiain ylihallitus teki asiassa myönteisen päätöksen 7. huhtikuuta 1891. Tyrvään seurakunnan arkistossa on säilynyt apteekkari Bäckmanin laatima ja kirkossa 19.4.1891 luettu kuulutus kirjakaupan avaamisesta.

 

Apteekkari Bäckman ilmoitti ahkerasti Tyrvään Sanomissa lehden perustamisnumerosta alkaen. Ilmoitukset osoittavat, että kaikenlaista kirjallisuutta oli tarjolla. Bäckmanin kirjakauppatoiminnan aatteelliseen ja kansanvalitukselliseen pohjaan viittaa se, että ilmoituksiin sisältyi myös vastustamattoman suorasukaisia opetuksia, joka sopinevat hyväksi neuvoksi nykyäänkin.

 

” Kirjallisuuden lukeminen ja käyttäminen on paras ja hyödyllisin ajanvietto kaikille.”

” Hyvästä kirjasta saapi aina enemmän opetusta ja hyötyä kuin sen hinta on.                                        (Tyrvään Sanomat n:o 2 1904)

 

Tyrvään ensimmäinen kirjakauppias, apteekkari A.O. Bäckman.

Tyrvään Kirjakauppa aloitti toimintansa Tyrvään apteekkirakennuksessa huhtikuussa 1891. Kauppaan mentiin kuistin kautta.

Tyrvään ensimmäinen kirjakauppias, apteekkari A.O. Bäckman.

Tyrvään Kirjakauppa aloitti toimintansa Tyrvään apteekkirakennuksessa huhtikuussa 1891. Kauppaan mentiin kuistin kautta.

Tyrvään Kirjakaupan mainos Tyrvään Sanomissa 1904.

Tyrvään Kirjakaupan mainos Tyrvään Sanomissa 1904.

Alkuun